Gezondheidszorg

Gezondheidszorg 2018-03-15T15:43:23+00:00

Gezondheidzorg situatie in Burundi

Door de burgeroorlog is er in Burundi een groot tekort aan dokters en verplegers: op een bevolking van zo’n 11 miljoen mensen zijn er ruim 200 dokters en 2.500 verpleegkundigen. Door de lange afstanden, de hoge heuvels, slechte wegen en de grote armoede is het voor mensen vaak onmogelijk om medische hulp te krijgen.
Na een lange periode van onrust, kent Burundi momenteel een proces van stabilisatie, maar gedurende de jarenlange instabiliteit en plunderingen zijn vele structuren kapot gegaan : medische posten, scholen ….
Het vruchtbaarheidsniveau van Burundese vrouwen is erg hoog. Gemiddeld baart elke vrouw een gemiddelde van 6,4 kinderen in hun leven. Opvallend is dat meer dan 85% van de vrouwen op het platteland geen medische hulp krijgt tijdens hun zwangerschap en bevalling. Dit vanwege gebrek aan medische infrastructuren, vroedvrouwen en verloskundigen op relatief korte afstand van hun woonplaats.
Hierdoor is de moedersterfte op het platteland vele malen hoger dan het gemiddelde: 39% van de moeders in 2011.
Kinderen en jongeren tot 18 jaar zijn 51% van de totale bevolking. Veel mensen leven in een staat van armoede en in onhygiënische omstandigheden. Ondervoeding treft 56% van de kinderen onder vijf jaar en ook kindersterfte blijft nog te hoog in vergelijking met de aantallen van de baby-en kindersterfte in de rest van Afrika.

Gezondheidzorg in Musigati
Door zijn ligging aan het rand van het grote bos Kibira heeft zwaar geleden onder de oorlog ; gebouwen en infrastructuur zijn vernield. Rebellen schuilen zich in Kibira tijdens de oorlog. Musigati een medische post in iedere zone.

Medische post Nyamugerera
Weeskinderen, vrouwen en pleeggezinnen gaan naar de medische post Nyamugerera als ze ziek zijn om hulp te vragen en voor behandelingen. De vrouwenorganisatie Dufatanye heeft een samenwerking band met de Medische post Nyamugerera.
De voormalige medische post huis is ingestort . Met de door de vrouwenorganisatie Dufatanye gezocht financiering huurt de medische post een huis. Ze hebben ook wat materialen kunnen kopen. Ze hopen ooit de gewenste medische centrum kunnen bouwen.