Doelland

Doelland 2018-03-15T14:29:46+00:00

Burundi is een klein landje gelegen in het gebied van de grote meren in hartje Afrika. Het wordt begrensd door de DRC (Congo Kinshasa) in het Westen,  Rwanda in het Noorden en Tanzania in het Oosten en Zuiden. De bevolking van Burundi kent drie etnische groepen:  de Hutu 85%, de Tutsi 14%, en 1% Batwa (pygmeeën).

Burundi werd na het vertrek in 1916 van de Duitse bezetter mandaatgebied van België naast de grote Belgische kolonie Kongo. Burundi werd een onafhankelijke koninkrijk op 1 juli 1962. In 1966 komt het leger aan de macht  na een bloedige staatsgreep. Nadien kende Burundi verschillende staatsgrepen steeds door militairen.

Onder druk van de Internationale gemeenschap worden in 1993 voor de eerste keer in de geschiedenis van het land democratische verkiezingen gehouden. De kandidaat Ndadaye een Hutu wint de verkiezingen. Ndadaye wordt vermoord op 21 oktober 1993 door  militairen die weer de dictatuur herstellen .

Dit werd het begin van een burgeroorlog; slachtingen en geweld vonden  plaats gedurende 12 jaar. Twaalf jaar lang, van 1993 tot 2005, is Burundi geteisterd door een burgeroorlog die het land volkomen verarmd en ontredderd heeft achtergelaten.

Na talloze onderhandelingen over een vredesakkoord, is er onder druk van de internationale gemeenschap beetje bij beetje een einde gekomen aan de gevechten, en is er sinds 2005 een democratisch gekozen regering aan het bewind. De hoop is gerechtvaardigd dat het land nu een periode van vrede en stabiliteit tegemoet gaat en kan werken aan zijn economisch herstel en ontwikkeling.