Biogaz

Biogaz 2018-03-24T14:27:52+00:00

Het implementatie van een biogas installatie heeft dan diverse positieve neveneffecten op gezondheid (luchtkwaliteit), bij het koken worden vrouwen dagelijks blootgesteld aan rookontwikkeling van brandend hout in de kleine kookhutjes. Vrouwen en meisjes verliezen vele tijd voor brandstofvoorziening ten kosten van hun onderwijs, een biogasinstallatie bespaart tijd in huishoudelijke taken. Biogas wordt gebruikt ook voor verlichting in de nacht.

Met een privédonatie aan Mwana na Mama in 2009 bouwde Dufatanye in 2010 een biogasinstallatie en een biogaskeuken. De installatie zet de uitwerpselen van het vee om in gas. De nieuwe keuken maakt het mogelijk om met het gas te koken. De energie wordt ook gebruikt om een gedeelte van het tehuis ’s avonds te verlichten. Zo wordt er bespaard op de kosten voor brandhout en het steeds duurder wordende houtskool. In februari 2011 is voor de eerste keer op biogas gekookt. Dat was een echte gebeurtenis in het dorp. De kosten voor de inkoop van brandhout waren eind 2011 tot 75% gedaald.

Onze wens is dat deze positief ervaring de rest van de bevolking van Musigati mogen mee maken en we hopen dat het zal mogelijk zijn in de toekomst.